Co jeść przed egzaminem na prawo jazdy?
Czeka cię egzamin na prawo jazdy? Nie zapomnij o odpowiedniej diecie, która pobudzi twoje szare komórki do pracy. Niedobór niektórych składników odżywczych może spowodować znaczny spadek koncentracji, zapamiętywania, a także zwiększyć podatność na stres. A przecież przed egzaminem na prawo jazdy kat B nie możesz sobie na to pozwolić!
Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne?
Prawidłowa dieta wpływa bezpośrednio na naszą pamięć i koncentrację. Za właściwe funkcjonowanie naszego mózgu odpowiadają przede wszystkim substancje chemiczne zawarte w regularnie spożywanych posiłkach. Niedobory niezbędnych składników mogą znacznie osłabić system nerwowy, pogorszyć zdolność koncentracji, kojarzenia, zapamiętywania, zwiększyć podatność na stres. Aby pobudzić szare komórki do wzmożonego wysiłku przed egzaminem na prawo jazdy i poprawić swoje samopoczucie, przede wszystkim powinieneś zjeść solidne śniadanie.
Śniadanie przed egzaminem na prawo jazdy
Przede wszystkim pamiętaj o tym, że nie powinieneś zapomnieć o śniadaniu przed egzaminem na prawo jazdy. Być może z powodu stresu nie masz apetytu, ale mimo wszystko powinieneś spożyć ten niezwykle ważny posiłek.
Śniadanie poprawiające pamięć i koncentrację powinno składać się z różnorodnych produktów zbożowych z grubego przemiału (np. płatki, pieczywo razowe, musli, brązowy ryż), które zawierają węglowodany i wiele innych składników korzystnie wpływających na szare komórki, m.in. witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, cynk, magnez. Przykładowo, możesz sięgnąć po miseczkę płatków na mleku, jogurt z musli lub kanapkę z razowego pieczywa z serem, chudą wędliną lub rybą.
Na śniadanie warto sięgnąć też po jajka, które można przygotować na wiele sposobów. Nie można też zapominać o świeżych lub mrożonych warzywach i owocach, które mogą pojawić się jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajlu czy soku. Dostarczają wielu witamin i minerałów.
Warto też wzbogacić swoją dietę śniadaniową o świeże zioła, kiełki, szczypiorek, cebulę, natkę pietruszki, a także pestki dyni, słonecznika, orzechy czy migdały. Wzbogacą one smak potraw i dostarczą cennych witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na koncentrację i pamięć.